Conference PaperPDF Available

BILDIRILER KITABI 2019yönetimorganizasyonantalya

Authors:

Abstract

A part of our empirical research trying to develop a new scale in or to measurehip consumer citizenship
A preview of the PDF is not available
ResearchGate has not been able to resolve any citations for this publication.
Article
Full-text available
Öz: Araştırmanın amacı mobil telefon bağımlılığının ergenlerin sosyal kaygı düzeyleri üzerindeki işleyişlerini incelemektir. Sosyal kaygı düzeyleri incelenirken gittikçe artan ve hayatımızın her anını saran telefon kullanımlarının ergenler üzerindeki sosyal kaygı derecesini ve bunların yaş, cinsiyet, eğitim gibi faktörlere bağlı olarak nasıl değişkenlik gösterdiği araştırılmıştır.Araştırma da öncelikle sosyal kaygı kavramının gelişimine ve aşamalarına bakılmış ardından ergenlik dönemlerinin özellikle mobil telefon bağımlılığına bağlı olabileceği düşünülen belirli temel özelliklerine değinilmiştir. Ardından mobil telefon bağımlılığının aşamaları araştırıldıktan sonra 14–18 yaş grubu ergenlerde algılanan mobil telefon bağımlılık düzeyleri ile sosyal kaygı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki var olduğunu araştırmak üzere "ilişkisel tarama modeli" kullanılmıştır. Araştırmada, bireylerin bazı kişisel özelliklerini belirleyebilmek için araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ile Problemli Mobil Telefon Kullanım Ölçeği ve Sosyal Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler: Mobil telefon; sosyal kaygı; bağımlılık
Article
Full-text available
Bu çalışmanın amacı 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Bursa ili merkez ilçelerinde görev yapmakta olan özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin örgütsel adalet algıları ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişkisini incelemek ve bu kurumlarda çalışan öğretmenlerin örgütsel adalet algıları ve örgütsel vatandaşlık davranışları arasında anlamlı fark olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırma tarama modelinde ve nicel yöntemle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın hedef evrenini, Bursa ili merkez ilçelerinde (Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım) bulunan özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen ve yöneticiler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini 174 özel eğitim öğretmeni ve yöneticisi yer almaktadır. Araştırmada Örgütsel Adalet Algısı Ölçeği Polat (2007) ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışları Ölçeği Polat (2007) ölçekleri kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin örgütsel adalet algıları ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişkilerinde cinsiyet, yaş, çalışma süreleri gibi değişkenlere bağlı olarak anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla t-testinden yararlanılmıştır. Örgütsel adalete ilişkin araştırmaların sonucunda elde edilen bulgular değerlendirildiğinde öğretmen ve yöneticilerin örgütsel adalete ilişkin algılarının “çok yüksek düzeyde” olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun sonuca göre öğretmenler ve yöneticiler çalıştıkları kurumları çok yüksek düzeyde adil olarak tanımlamaktadırlar. Örgütsel vatandaşlık davranışlarına ilişkin araştırmalar sonucunda ulaşılan veriler incelendiğinde öğretmenlerle yöneticilerin, örgütsel vatandaşlık davranışlarının tamamında “çok yüksek düzeyde” davranışlara sahip oldukları saptanmıştır.
Chapter
Full-text available
Örgüt kültürü, iş tatminini ve iş performansını belirleyen kilit değişkenlerden birisidir. Bu kapsamda, bu araştırma, bir havalimanı terminal işletmesinde algılanan örgüt kültürünün, iş tatmini ve iş performansına etkisini belirlemek üzere yapılmıştır. Veriler, literatüre dayalı olarak geliştirilen anket ile toplanmış, ayrıca ilgili kuruluştan elde edilen dokümanlar da incelenmiştir. Çalışma evrenini, bir havalimanı terminal işletmesinin çalışanları oluşturmaktadır. Anket 2017 yılı Ocak-Şubat ayları arasında, tam sayım yapma hedefiyle uygulanmış, ancak 369 çalışanın 324’üne ulaşılabilmiştir. Verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra, tek örneklem t-testi, korelasyon ve regresyon analizinden yararlanılmıştır. Algılanan örgüt kültürünün iş tatmini ve iş performansını olumlu yönde etkilediği, aynı şekilde iş tatmininin de iş performansını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler : Örgüt kültürü, İş Tatmini, İş Performansı, Havalimanı Terminal İşletmesi. Jel Kodları : M, M1, M540.
Article
p>This study investigates the relationship between psychological empowerment of employees and organizational trust within Kuwaiti industrial companies. It focuses on two dimensions of organizational trust; namely, trust in supervisors and trust in the organization. A total of 450 questionnaires were submitted to industrial companies in the Subhan Industrial Area, of which350 were completed. The results indicate that a significant positive correlation exists between psychological empowerment of the employees of these companies and organizational trust. The findings indicate that trust in the supervisor and in the organizationexplains21.8% and 13.1%, respectively, of the variation in psychological empowerment. Trust in the supervisor correlates significantly and positively with all dimensions of psychological empowerment whereas trust in the organization correlates significantly and positively with only three dimensions of psychological empowerment; namely, meaning, competence, and self-determination. The study concludes by explaining the limitations involved and suggests future research directions to enhance psychological empowerment and trust in industrial companies in Kuwait.</p
Book
Psychological research of individualism and collectivism around the world
Article
The purpose of this study is to research reasons of silence in organizations, its effects, results and applications which can minimize or remove silence by explaining silence concept. Other purpose is to measure attitudes of managers and employees towards silence climate in organizations. In this sense, Questionnaires were applied a chain hotel company which has 3 hotels in Antalya, 278 questionnaires were delivered and 135 of them were taken. Questionnaire data was analyzed, and according to the results, some implications were proposed.