BookPDF Available

e-Sağlık ve Teletıp: Hollanda ve Dünyadan iyi Uygulama Örnekleri

Authors:

Abstract

Dünyanın en iyi e-Sağlık sistemi nasıl kurgulanmış ? E-Sağlık, eHealth, Tele-tıp, Dijital Hastane, e-Nabız, Big Data ve Robotik Sağlık nedir? 2030 yılında, muayene ve kan tahlili için hastaneye gidecek miyiz? Vücudumuzdaki hastalıkları tespit edebilmek için gözyaşı analizi yeterli olacak mı? Kâğıt belge kullanılmayan dijital hastaneler mümkün müdür? Sağlık profesyonellerinin (doktor, hemşire, vb.) yerini robotlar alabilir mi? Akıllı telefonlar hastaneye dönüşecek mi? Bir cerrah, oturduğu yerden başka bir ülkedeki bir ameliyata katılabilir mi? Ultrason cihazı, taşınabilir bir şekle dönüşüp hekimlerin cebine girer mi? Online terapi görebilir miyiz? Yediğimiz yemeklerin kalorisini hesaplayan akıllı çatal olabilir mi? Hastaların kendilerine enjeksiyon yapması (evde hemşire olmadan) mümkün müdür?
A preview of the PDF is not available
... Ulusal Sağlık Enstitüleri Vakfı (Foundation for the National Institutes of Health)'na göre mobil sağlık, mobil iletişim cihazları aracılığı ile sağlık hizmetlerinin sunulmasıdır (4). Akıllı telefonlar, tabletler, web sayfaları, mesaj servisleri ve kablosuz taşınabilir tüm elektronik cihazlar mobil sağlığın kapsamı içerisinde sağlık hizmetinin sunumunda kullanılabilir (5 (2). Uygulamalar (applications), tablet ve akıllı telefonlar gibi mobil cihazlara indirilen küçük ve belli bir alanda özelleşmiş programlardır. ...
Research Proposal
Full-text available
Anahtar Kelimeler Dijital Hastane, EMRAM, HIMMS Sağlık kurumları ve hastaneler teknolojik büyümeler ile alt yapı sistemlerine entegre olması açısından can damarı özelliği olan kurumlar arasında yer aldığını söylenebilir. Sağlık kurumları ve hastanelerde yaşanan dijital dönüşümün en önemli temsilcilerinden biri dijital hastanelerdir. Dijital hastanelerin medikal ve medikal olmayan iş akış sürecinde, teknolojik sistem ve modüller kendilerine yer açmaktadır. Bu nedenle dijitalleşme sürecini belgeleyen HIMMS-EMRAM standart modeline göre Türkiye'de 6.seviye ve 7.seviye de yer alan hastanelerin sayısını belirtmek ve ayrıca dijital hastane kavramını, amaçlarını, özelliklerini, pozitif ve negatif yararlarını, dijital hastane bileşenlerini, sınıflandırılması konuları üzerinde durularak bu alanda çalışmada bulunacaklara yol gösterici olması amaçlanmıştır. Çalışmada Türkiye'deki HIMMS standartlarına uygun olan hastanelerin genel durumu incelenmiştir. PubMed, Science Direct, Scopus veri tabanlarında 'EMRAM', 'HIMSS' anahtar kelimeleri ile Google Akademik veritabanında 'digital hospital', 'dijital hastane' aratılarak elde edilen calısmalar degȇrlendirilmisţir.
Article
Günümüzde sağlık hizmetleri endüstrisinin mobil sağlık uygulamalarını kullanılmaya başlaması daha az maliyetle operasyonların yönetilebilmesine ve endüstrinin daha kollektif bir yapıda hizmet sağlamasına imkân tanımaktadır. Bu nedenlerle de; sağlık endüstrisinin gelecekte daha proaktif bir yapıya doğru evrileceği tahmin edilmektedir. Tanımlayıcı tipte planlanan bu çalışma ile hastane yönetimi alanında tercih edilen uygulamaların araştırılması amaçlanmaktadır. İki ana uygulama mağazası olan App Store ve Google Play Store üzerinde çeşitli anahtar sözcükler kullanılarak arama yapılmıştır. Söz konusu uygulama mağazaları aracılığıyla gerçekleştirilen araştırmada ölçüt olarak; Türkçe ve İngilizce olarak tasarlanan uygulamalar, Tıp, Verimlilik, Eğitim, Sağlık ve Fitness, İş, Yaşam Tarzı ve Yardımcı Programlar kategorilerini içeren uygulamalar belirlenmiştir. İstenilen ölçütleri karşılayan ve Google Play ve iTunes mağazalarında yer alan toplamda 159 uygulama tespit edilmiştir. Uygulamaların %68,55’nin hasta yönetimi için tasarlandığı, bazı uygulamaların hastanelerin talebi ile özel olarak tasarlandığı, %86,8’inin ücretsiz olmasına rağmen sınırlı dağıtımı ve kullanımı olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlara bakıldığında ulusal olarak belirlenmiş standart düzenlemelere göre tasarlanan uygulama çalışmalarının e-sağlık hizmetlerine önemli katkıları olacağı düşünülmektedir.
Article
Full-text available
The aim of the study is to reveal the importance of big data formed as a result of digitization of personal health data. In this direction, a literature review on the concepts of personal health data, electronic health records and big data has been made and the relationship between big data and personal health data has been discussed. In line with the literature review, it has been determined that with the development of information and communication technologies, there has been a change in the processing, storage and transfer of personal health data, and electronic health records have been created. It has been determined that large data storage areas are used instead of physical archives for the storage of these electronic health records. In addition, it has been determined that the big data created by the storage of electronic health records contribute to health services in many areas such as clinical decision making, quality service delivery and health promotion. In the study, it was concluded that the relationship between personal health data and big data improves health services and reduces human-induced errors that may occur. On the other hand, it is another result that many negative situations such as cyber attacks, malicious software companies, the intention of individuals who have control of health information systems, create privacy violations against this big data. Keywords: Personal data, personal health data, electronic health record, big data.
Article
Full-text available
Yapılan bu çalışmada, sağlık sektöründe yaşanmakta olan gelişmelere paralel olarak, sağlık bilişiminin gelişimi akademik olarak ele alınmış ve Türkiye’de sağlık bilişimi konusunda verilen ön lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki eğitimler, hazırlanmış olan tezler, kitaplar, düzenlenmiş kongre, zirve ve fuarlar ve sağlık bilişimi dergileri incelenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda; üniversitelerde sağlık bilişimi alanında eğitim veren 19 ön lisans programı, 23 yüksek lisans programı ile 10 doktora programının olduğu tespit edilmiştir. Sağlık bilişimi alanında hazırlanmış olan tezler incelendiğinde; ilki 2002 yılında yayımlanmış olan 67 yüksek lisans tezi ve ilki 2003 yılında yayımlanmış olan, biri tıpta uzmanlık tezi olmak üzere, toplam 20 doktora tezi hazırlandığı tespit edilmiştir. Sağlık bilişimi alanında yayımlanmış kitap sayısı ise 26’dır. Ülkemizde sağlık bilişimi alanında kongreler de düzenlenmektedir. Uluslararası Sağlıkta Bilişim ve Bilgi Güvenliği Kongresi 2016-2021 yılları arasında beş kez gerçekleştirilmiş olup, Ulusal Tıp Bilişimi Kongresi ise 2001- 2021 yılları arasında 13 kez gerçekleştirilmiştir. Ayrıca ülkemizde Sağlık Bilişimi Yönetimi Derneği, Tıp Bilişimi Derneği, Sağlıkta Bilişim ve Teknoloji Derneği olmak üzere üç farklı dernek faaliyet göstermekte ve sağlık bilişimi ile ilişkili olarak yayın yapan bir adet de dergi bulunmaktadır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, ülkemizde sağlık bilişimi alanında eğitim sunan kurumların ve bu konuda düzenlenen bilimsel etkinliklerin sayısının arttırılmasının gerektiği önerilmektedir.
Book
Bu eserde, birçok farklı alanda dijital dönüşüm ve dijital teknolojiler ele alınmış ve gerek literatür incelemeleri gerek güncel araştırma verileri ile dijital geleceğin resmi çizilmeye çalışılmıştır
ResearchGate has not been able to resolve any references for this publication.